Silje: Kurset som traff spikeren paa hodet!

Dear All,

This blog will be in Norwegian. The blog is written by Silje who was a participant in the 2019 Clinic in Norway.   Thanks again to Jeanette and Petter for a wonderful course location, amazing horses and super hosting!

Have a great day and thanks a million to Silje for sharing your experiences and to all the other participants who came to Friday’s Wild Horses Seminar and to the weekend clinic.

See you in 2020?

Kind regards Stina


Silje: Kurs i 7 Waterhole Rituals med Stina Herberg.

IMG_1717 (2)
Stina, Silje and the stallion Fredrik – We are at Billitt Gaard in Norway.

Jeg har over en tid søkt etter kurs å ta hvor jeg kan lære mer om hesten, hvordan den kommuniserer og hvordan jeg bør kommunisere med den for å få til en best mulig relasjon. Dette kurset traff spikeren på hodet.

Stina gikk gjennom 7 skritt, liksom en trapp å gå i hvordan kommunisere og bygge relasjon.

Skritt 1 handlet om å bare «henge sammen med hestene»,dele beite uten å ha noen plan i forkant. Bare «henge» med dem for å skape kontakt.

Skritt 2 var å si hei, og hvordan gjøre det.

Skritt 3 handlet om å ta plassen til en annen hest. Dette er noe lederhesten gjør i flokken for å bygge karakter hos de andre og sørge for at de alltid vil være beredt på et eventuelt angrep.

Skritt 4 handlet om at hestene flytter på hverandre. Lederhesten gjør dette for å få hver og en sin oppmerksomhet og for å se om de er villige til å ta vare på hverandre. Dette går også etter rang. Den som er på rangen over en annen, kan flytte den.

Skritt 5 handler om øyekontakt. Dette for å få hesten sin oppmerksomhet.

Skritt 6 handler om å gå sammen med hesten. Da har man kommet dit at man har gjensidig respekt og forståelse.

Skritt 7 handler om å leke/danse sammen. Da har man oppnådd en nær og gjensidig relasjon med hesten.

Stina lærte oss noe om hvordan vi kan forholde oss til hestene når vi deler beite. Det var så kjekt å erfare hvordan hestene var interessert i oss og kom og hilste på og sjekket ut hvem vi var. Stina forklarte viktigheten av å jobbe med de to første skrittene først for å bygge bånd og tillit. Bare det å si hei, hvor viktig det er å gjøre det på en respektfull måte ble veldig tydelig for meg. En leder som respekterer sin hest og dens grenser er veldig viktig for å kunne ha en god relasjon. Dersom man sammenligner med å være venner oss mennesker imellom. Hvem ønsker vel å være nær venn med noen som går helt nær til deg så nesene nesten rører når man ha en samtale. Det syns i alle fall jeg er ubehagelig. Jeg tror dette er viktig for en god relasjon til hesten også.

Stina fortalte om hvordan en flokk virker sammen, og hvor mye man kan lære av bare å observere en flokk. Noe jeg har jeg tatt med meg til flokken som jeg har tilgang til i stallen hvor jeg jobber. Nå er det så lærerikt å bare sitte å observere. Noe jeg ikke kjente til tidligere. En ny «verden»har åpnet seg.

Når vi gjorde øvelser knyttet til nøkkel 3 og 4 fikk jeg virkelig opp øynene for viktigheten med å være en leder for «min» hest. Vi lærte også hvorfor og hvordan jobbe med å få hesten sin oppmerksomhet . For at hesten skal ville jobbe sammen med meg har den behov for at en av oss er leder. Er ikke jeg det, så blir hesten det. Jeg vet med meg selv at jeg vil ikke ri en hest som ikke ser på meg som en leder.

 

65838509_10156110580206533_2760070843403862016_n
What an amazing bunch of people and horses – THANK YOU!

Jeg har alltid blitt fascinert over å se de som går sammen med hesten sin uten leietau. Der er det virkelig en hjerteconnection er mitt inntrykk. Tenk deg når du har tilbrakt mye tid med en person og dere blir bestevenner eller kjærester. Da kjenner man hverandre på et dypere nivå, og kan kjenne hverandres hjerter. Man kan nærmest se på hverandre og vite hva den andre tenker og føler. Tenk å ha denne hjerteconnection med en hest. Stina fortale og viste videoer fra sin erfaring og veien hun har gått med hestene sine på St. Vincent i Caribbean. Det var virkelig inspirerende å høre hvilken hjerteconnection hun har oppnådd, og at dette er oppnåelig for de som ønsker det med sin hest.

Når man kjenner hverandre godt og er trygge på hverandre, så kan man også leke/danse med hesten. I følge Stina kan man oppnå dette når man bygger en relasjon basert på disse 7 skrittene. Tenk den friheten å kunne leke sammen og danse av hjertens fryd. Stina viste noen videoer av seg selv med en av hennes hester. Det var helt fantastisk å se.

Hele kurset har virkelig vært lærerikt og inspirerende. Stina er en lærer som er tydelig i sitt kroppsspråk og rett på sak på en ivaretakende måte. Hun ser deg. Dette gjenspeilet seg i all undervisning.

Kurset har gitt meg et innblikk i hvordan hesten kommuniserer og hvorfor den gjør som den gjør. Videre har jeg lært noe om hvordan jeg kan kommunisere best mulig med hesten for å bygge en god og trygg relasjon basert på respekt. Med en holdning: Ikke hva jeg kan lære deg og jeg skal bestemme, men hva du kan lære meg. Jeg har fått ny innsikt i hestens verden på en helt unik måte, som har ført til en enda større respekt og beundring av dem. Jeg gleder meg over å ta i bruk dette i arbeidet med hestene, men ønsker samtidig å studere dette dypere for å lære mer.

Vil du følge meg og mitt arbeid, finner du meg på følgende side:

https://www.facebook.com/pg/Siljes-Hesteassisterte-Coaching-1569715289830786/posts/?ref=page_internal

Hjertelig hilsen fra Silje

Kurset ble holdt hos Jeanette og Petter – Les mere om deres fantastiske arbeid og hester HER.

65318951_10156110047076533_7413144352106479616_n
Jeanette and Petter offered a midnight ride as magical bonus!

 

2 comments

    • Greetings Colleen, thanks, Silje wrote a blog from her experience at my Norway Clinic. She chose to write in her own language. I am norwegian and have several Norwegian followers. Sorry about that,
      Kind regards Stina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s